Moose in the city
- Ijzerenwaag 10-12, Antwerpen

 

Als uitvinders van de vikinghelm, flatpack, Köttbullar, Anita Ekberg en Beogram 4000 maakt het koudere stukje van Europa al jaren duidelijk dat ze oog hebben voor praktische esthetiek. Scandinavië is de voorbije jaren steeds nadrukkelijker een hoofdrol gaan spelen op wereldwijde design podia en catwalks en staat garant voor de mix van slim en sexy die ons kamerbreed doet smilen.
MOOSE in the CITY herkende de trend voor z’n tipping point, en ontwikkelde een concept-store die het beste van Scandinavië verenigt. Haast symbolisch gelegen tussen de streetstyle- en designer fashion buurt in Antwerpen is MOOSE in the CITY een nationale referentie voor de Nordic way of life. Hoog tijd dus voor een eigen editie van The List, hofleverancier van de betere lijstjes. In samenwerking met MOOSE in the CITY lijsten we een vrolijk, slim allegaartje op van opmerkelijk, strak, nieuw & lekker Scandinavisch design en mode op z’n best. Stuk voor stuk hapklaar van het rek te halen in één one-stop shop.

Snelle rekenwonders zien meteen dat we hier geen 99, maar 37 Scandinavische digs oplijsten. De rest moet je zelf gaan ontdekken in MOOSE in the CITY.

 

 

.
550
936
.
01. 
eos lamp
“During a visit to London Fashion Week it hit me: feathers! We should make a lamp out of feathers."
- by Vita

Whatsky?
“Het duurde nog twee jaar voor we de lamp echt konden produceren. In die periode gingen we op zoek naar oplossingen om de lamp makkelijk transporteerbaar, redelijk van prijs en duurzaam te maken. Het eerste jaar was de Eos enkel verkrijgbaar in wit, maar ondertussen is ook een lichtbruine versie in verschillende maten verkrijgbaar. In elke lamp worden soms tot 13500 veren met de hand ingebracht.” Vertel het vooral niet verder, maar wij denken dat er een nieuwe classic is geboren in Kopenhagen. Dat Kopenhagen is ook een deel van het sprookje van de vederlampen. Met relaxte bewoners die zich vooral per fiets verplaatsen, de prachtige Tivoli Gardens in het centrum en de talrijke autovrije straatjes vol restaurantjes en leuke shops rondom is het geen wonder dat Monocle magazine de stad al meerdere keren verkoos tot beste stad ter wereld om in te wonen. Hoog tijd voor een city-trip naar de geboortestad van de gevederde lamp.

 

 

 

 

 

.
.
760
503
.
02. 
bag
- by Swims

What’s the story?
Ondertussen bestaat de collectie van SWIMS uit overschoenen, jassen, schoenen, kledij, paraplu’s, en tassen gebaseerd op een klassiek, nostalgische stijl met moderne, opmerkelijke materialen. “The Brand is growing up,” lachen ze in Noorwegen. “De zomercollectie is een belangrijke stap. Het is de eerste keer dat we een totaalbeeld neerzetten. De absolute hit van vorig jaar, Luca sneaker, verschijnt opnieuw in een serie nieuwe kleuren (er is zelfs een glow-in-the-dark versie!), maar een van onze favorieten is deze Geneve jas. Met meer high-tech onder de kap dan een gemiddeld ruimtestation er toch nog steeds ingehouden klassevol uitzien is weinigen in dit segment gegeven.

 

 

.
550
711
.
03. 
athletic line
“Our goal is to provide the best and happiest socks around.”
- by Happy Socks

Whatsky?
Wat ons betreft is de wereldgeschiedenis verdeeld in een periode voor en een periode na Happy Socks. Een periode waarin het kleurenpallet voor sokken bestond uit zwart en grijs (zeker nooit wit!), en een periode waarin de vrolijke kleurigheid uit Zweden z’n intrede deed. Het doel van oprichters Mikael Söderlindh en Viktor Tell was even eenvoudig als geniaal: een alledaags, banaal item in je kleerkast transformeren tot een kleurrijk stukje design. Het gebruik van gekamd, zacht katoen en een verstevigde hiel- en teenzone zorgt ervoor dat de sokken behalve funky ook nog’s erg sterk zijn. De glimlachopwekkende (dat is wel een woord!) sok krijgt in de fabriek twee zware tests te verduren voor ze je zomerse outfit net dat snuifje oempf meegeeft, en de “Sillicon Washing” zorgt ervoor dat ze niet krimpen as je ze wast. “Although your Happy Socks won’t last forever, try and remember to always wash your socks and tights inside out to extend their lifetime,” geeft Mikael ons op de valreep nog een eeuwenoude Scandinavische wastip mee.

 

 

.
500
710
.
04. 
geneve jacket
Leave it to the Scandinavians to re- invent the apparently obvious.
- by Swims

What’s new?
Ondertussen bestaat de collectie van SWIMS uit overschoenen, jassen, schoenen, kledij, paraplu’s, en tassen gebaseerd op een klassiek, nostalgische stijl met moderne, opmerkelijke materialen. “The Brand is growing up,” lachen ze in Noorwegen. “De zomercollectie is een belangrijke stap. Het is de eerste keer dat we een totaalbeeld neerzetten. De absolute hit van vorig jaar, Luca sneaker, verschijnt opnieuw in een serie nieuwe kleuren (er is zelfs een glow-in-the-dark versie!), maar een van onze favorieten is deze Geneve jas. Met meer high-tech onder de kap dan een gemiddeld ruimtestation er toch nog steeds ingehouden klassevol uitzien is weinigen in dit segment gegeven.

 

 

.
550
711
.
05. 
greenland jacket n°1 special edition
- by Fjall Raven

What? 
The story of the Greenland Jacket began with a climbing expedition gone wrong. After returning home from a Scandinavian climbing expedition to Greenland in 1966 alpinists Hasse Hellström and Per-Åke Sjöman together with Fjällräven’s founder Åke Nordin decided that outdoor gear needed a boost.

 

.
550
781
.
06. 
iconic underwear
- by Bjorn Borg

What?
This fall, Swedish fashion brand Björn Borg releases new limited edition underwear collection ‚Iconic’. The Iconic collection unites Björn Borg’s sports heritage with the contemporary urban edge that has become the company trademark.

 

 

 

.
500
710
.
07. 
jacket
- by RVLT

What’s the storie?
Innovation lies within the DNA of RVLT – this is what they work for, creating and trying out new things without even knowing if it will work out there. However, if we don’t do it, we will get bored and the market even more so. Innovation is what brings RVLT forward – not just innovation for the sake of being new and different but always taking into consideration who they are and always balanced to what actually has a potential on the international street fashion scene.

 

 

.
500
710
.
08. 
katrine jumpsuit
- by SELECTED FEMME

What?
De inspiratie voor de FEMME lentecollectie van 2015 komt uit de stedelijke architectuur. Net als in de wereldstad vormen verschillende lagen en materialen een opwindend landschap. Een collectie vol contrasten in textuur, draperingen en pure elementen, en ook de kleurkeuzes zijn gebaseerd op het urban landschap: navy en off-white. De mannencollectie focust deze lente op nonchalante luxe. Tinten van blauw, grijs en zand worden gekruid met artistieke prints. De sterk grafische prints geven de collecties hun duidelijke identiteit. Absoluut key item dit seizoen is natuurlijk de afgewassen selfedge jeans, maar wij zijn ook compleet happy met de zomerse jumpsuit.

 

 

 

.
500
710
.
09. 
lamp
Anders Buchtrup Jensen and Peter Hensberg are Danish cabinetmakers that love wood and cool stuff.
- by The Oak Men

Whatsky?
“Hout en cool stuff,” daar zijn de mannen van The Oak Men dol op. “We maken enkel dingen waar wij als man iets mee hebben,” weet Anders. “Dingen die mannen zouden kopen. Uiteraard ook stuff die vrouwen kunnen kopen voor hun man. “U know.” En ja, we volgen. Het besplinterde duo is obsessief selectief over het soort hout dat ze gebruiken. De toon, textuur en nerf worden bestudeerd voor elk ontwerp. “Eik is mooi, duurzaam en staat voor Noordelijk erfgoed”, zegt Peter. Het ‚typisch Scandinavische’ zit voor hen in de eenvoud. “Nuttig, mooi en duurzaam, zonder al teveel onnodige franjes.” Hun populaire Oak Lamp is daar het perfecte voorbeeld van: een eiken stam, draad, dimmer en lamp. That’s it.

 

 

.
500
710
.
10. 
shirt liberty print
- by Journal

What?
Het gebeurt niet elk seizoen dat er een nieuw spannend merk opduikt in de wondere wereld van de mannenmode, maar met een strak gesneden klassiek, excentrieke collectie en een print gebaseerd op de literaire klassieker Alice in Wonderland kijken wij alvast geïnteresseerd op. Het verhaal van Alice die een pratend wit konijn tegenkomt en via een diepe val in een konijnenhol in Wonderland terecht komt kennen we allemaal. “Het gaat over een reis naar een alternatieve realiteit,” weten ze bij Journal. “Dat speelse pad vol mind tricks past perfect bij onze nieuwe zomercollectie.” Journal scoorde al meteen hoog op de fashionradar van smaakvolle gents wereldwijd. De Deense hipsters ontwikkelden deze prachtige print voor top- retailer Liberty, maar NU ligt hij ook heel even bij MOOSE in the CITY in Antwerpen. Daar kan je desgewenst ook terecht voor verwarrende gesprekken.

 

 

.
500
710
.
11. 
leather wallet
- by exentri

What?
With a footprint just a bit wider than a credit card and a thickness of a couple of stacked coins this Exentri wallet is one slim unit. Sophisticated simplicity, with a highly innovative twist. With six card compartments and a separate section for notes and receipts, the Exentri wallet is designed for storing your most important valuables with card access just a thumb flick away. “What you don’t realise until you have been using it for at least a few days just how well the design works and how impractical those traditional designs are.” Sure, building fancy space ships, electric cars or slick phones may well get you on the cover of Time Magazine, but any Norwegian hipster designing every day objects smarter, hotter and better get a well deserved thumbs up from our end.

 

 

.
500
762
.
12. 
oak plane
- byThe Oak Men

Whatsky?
“Hout en cool stuff,” daar zijn de mannen van The Oak Men dol op. “We maken enkel dingen waar wij als man iets mee hebben,” weet Anders. “Dingen die mannen zouden kopen. Uiteraard ook stuff die vrouwen kunnen kopen voor hun man. “U know.” En ja, we volgen. Het besplinterde duo is obsessief selectief over het soort hout dat ze gebruiken. De toon, textuur en nerf worden bestudeerd voor elk ontwerp. “Eik is mooi, duurzaam en staat voor Noordelijk erfgoed”, zegt Peter. Het ‚typisch Scandinavische’ zit voor hen in de eenvoud. “Nuttig, mooi en duurzaam, zonder al teveel onnodige franjes.” Hun populaire Oak Lamp is daar het perfecte voorbeeld van: een eiken stam, draad, dimmer en lamp. That’s it.

 

 

.
500
710
.
13. 
mini stacked storage system
- by Julien De Smedt for Muuto

Whatsky?
De merknaam Muuto is gebaseerd is op het Finse woord ‚muutos’, wat zoveel betekent als nieuw perspectief. En laat ze daar nu net goed in zijn. “We willen de volgende stap in de Scandinavische designtraditie mee vorm geven aan de hand van nieuwe perspectieven,” lachen ze ons vanuit het verre Denemarken toe. “Daarvoor kiezen we de slimste designtalenten uit Scandinavië en geven hen de vrijheid hun talent los te laten op dagdagelijkse gebruiksobjecten.” Voor het gemak rekenen ze de in Kopenhagen residerende Belg Julien De Smedt alvast bij het Scandinavisch erfgoed. De internationaal gelauwerde architect herdacht voor Muuto hoe een meubel functioneel en mooi kan zijn. “Een schappensysteem moet tegelijk generisch en erg specifiek zijn,” weet De Smedt. “Stacked kan je zo samenstellen dat het lijkt op een random verzameling dozen, maar net zo goed kan het een erg gestructureerde grid voor opslag zijn. Het moet tegelijk systeem en chaos kunnen zijn.”

.
500
710
.
14. 
On beam shirt
- by SELECTED HOMME

Whatsky?
De inspiratie voor de FEMME lentecollectie van 2015 komt uit de stedelijke architectuur. Net als in de wereldstad vormen verschillende lagen en materialen een opwindend landschap. Een collectie vol contrasten in textuur, draperingen en pure elementen, en ook de kleurkeuzes zijn gebaseerd op het urban landschap: navy en off-white. De mannencollectie focust deze lente op nonchalante luxe. Tinten van blauw, grijs en zand worden gekruid met artistieke prints. De sterk grafische prints geven de collecties hun duidelijke identiteit. Absoluut key item dit seizoen is natuurlijk de afgewassen selfedge jeans, maar wij zijn ook compleet happy met de zomerse jumpsuit.

 

 

 

.
500
710
.
15. 
rabbit peter
- by OYOY

What’s the story?
De OYOY collectie klinkt al even vrolijk als ze eruit ziet. “We willen functionele producten van hoge kwaliteit ontwikkelen in prettige kleuren en vormen,” zegt oprichtster Lotte Fynboe. Wat dat betreft zit OYOY perfect in lijn met waar Scandinavisch design altijd al voor stond. Eenvoud en functionaliteit blijken basiswaarden, maar worden gekruid door een typische zin voor humor en een constant herdenken van perspectief. Bij OYOY voegen ze daar nog de Japanse passie voor de combinatie van kleuren en materialen bij. “En herinneringen uit mijn jeugd,” lacht Lotte. “Heel wat OYOY ontwerpen zijn herwerkingen van ontwerpen die ik me van vroeger herinner.”

 

 

.
550
781
.
16. 
raincoat
- by Rains

Whatsky?
The rainy streets of the Danish capital, Copenhagen, comprised the surroundings from where RAINS was invented. In a combination of the modern city life with all its diversity and colorfulness and the need for practical outerwear, RAINS was established as a new interpretation of the traditional raincoat. Modern people’s need of combining style and function became the foundation. This opened a whole new world of perceiving rainy days as beautiful and inspiring. Originating from this, the mission of RAINS is to inspire and motivate to explore positive outdoor moments in your everyday life – an essential approach to outdoor life in a nation with 121 rainy days each year.

 

 

.
500
710
.
17. 
rose gold headphone plug
- by Happy Plugs

What?
Wij zien hoofdtelefoons niet als een technologisch product,” lacht een volledig uit blond DNA gesmeden Zweedse medemens ons toe als we vragen naar het waarom van de vrolijke merknaam Happy Plugs. “We focussen op stijl, en ons doel is om dagdagelijkse technologische accessoires te transformeren tot fashion must-haves.” Happy Plugs ontstond niet toevallig in Zweden, bekend voor z’n vibrante mode- en muziek-scene. Met een collectie van de dunste smartphone cases ter wereld, oplaadkabels en elegante flipcases waar wij – toegegeven – toch wel heel even vrolijk van werden is het merk lachend bezig de wereld te veroveren. Wij kozen vandaag voor een portie roze gouden plugs, maar voor de volledige collectie vrolijk, kleurrijke, Zweedse accessoires weet je waarheen.

 

 

.
1123
1595
.
18. 
salt & pepper set
- by Tonfisk

What’s the story?
Wie dacht dat Tonfisk tonijn betekent in het Fins heeft het helemaal juist. Ja, beetje aparte naam,” lacht mede-oprichter Brian Keaney. “We konden maar niks bedenken dat paste bij het innovatieve en persoonlijke van de Tonfisk producten. Eigenaardig genoeg past tonijn nu op een of andere manier perfect bij ons.” Helemaal toepasselijk als je weet dat Tonfisk in 1999 van start ging in een straat in Helsinki die Lemuntie heet, wat zoveel betekend als stinkend straatje. Ondertussen worden de opmerkelijke ontwerpen in gans de wereld verkocht, en zijn een aantal te zien in de permanente collectie van design musea. Of het nu melkkannetjes zijn waar de suikerpot is ingebouwd, slimme theepotten of strakke peper&zoutvaten, Tonfisk zet je altijd even op het verkeerde been. We like.

 

 

.
500
710
.
19. 
shirt
- by RVLT

Whatsky?
De RVLT collectie combineert een selectie jassen die je van je designy sokken blaast, knitwear dat speelt met paternen en structuren, en hemden en sweats als sterke basis. En net zoals bij heel wat Scandinavische collega’s in deze uitgebreide lijst Nordic lekkers blijkt hier een fascinatie voor esthetische functionaliteit met een duidelijke passie om alledaagse stukken apart te maken. RVLT speelt met verschillende stoffen en bedrukkingen wat het resultaat een verrassende frisheid meegeeft. Hadden we al verklapt dat wij fans zijn?

 

 

.
500
710
.
20. 
menswear
Thinking organic and dressing clever.
- by KnowledgeCotton Apparel

What?
A basic cotton t-shirt seems quite basic when it lays folded in the closet. But when you start tracking your t-shirt’s life from cotton field to store, it doesn’t seem quite so basic after all. Did you know that a t-shirt made with non-organic cotton uses 165 grams of chemicals? And did you know that several of these chemicals are known to cause cancer and to contaminate ground water? Fashion is not just about looking good. It’s about doing what is right and feeling good about it – in respect of people and the environment.
“Woorden mogen dan wel inspireren tot actie, het zijn vooral duidelijke keuzes en actie die het verschil zullen maken, weten ze bij KnowledgeCotton Apparel.” Wijze woorden uit het verre Scandinavië. Dat je tegelijk slim en duurzaam je modekeuzes kan maken, én er strak cool kan bijlopen bewijst de collectie van KnowledgeCotton Apparel. Meteen ook de juiste look om volop aan het Rebel Gardening te slaan en op stadsbalkons, in parkjes tot zelfs in scheurtjes in het beton natuur in de city te injecteren.

 

 

 

 

.
550
707
.
21. 
shirt
- by Journal

Whatsky?
Brand spanking new menswear brand Journal takes its inspiration from architecture, science and literature. Their newest print is based on the classic yet surreal literary artwork ’Alice in wonderland’.

 

 

.
500
710
.
22. 
shadow carafe

What’s the story?
Wie dacht dat Tonfisk tonijn betekent in het Fins heeft het helemaal juist. Ja, beetje aparte naam,” lacht mede-oprichter Brian Keaney. “We konden maar niks bedenken dat paste bij het innovatieve en persoonlijke van de Tonfisk producten. Eigenaardig genoeg past tonijn nu op een of andere manier perfect bij ons.” Helemaal toepasselijk als je weet dat Tonfisk in 1999 van start ging in een straat in Helsinki die Lemuntie heet, wat zoveel betekend als stinkend straatje. Ondertussen worden de opmerkelijke ontwerpen in gans de wereld verkocht, en zijn een aantal te zien in de permanente collectie van design musea. Of het nu melkkannetjes zijn waar de suikerpot is ingebouwd, slimme theepotten of strakke peper&zoutvaten, Tonfisk zet je altijd even op het verkeerde been. We like.

 

 

.
500
710
.
23. 
spork
- by Light my Fire

What’s the story?
De natuur mag dan behoorlijk inspirerend, rustgevend en mooi zijn, het moet gezegd dat de grote ontwerper in the sky of wie de boel dan ook bedacht heeft niet echt lang heeft nagedacht over mogelijkheden voor modern tafelen. De mens heeft eeuwen gezocht naar vuur, en ook een handige vork of lepel bleek niet inbegrepen. Gelukkig zijn er nu de alweer flflink Scandinavische medemensen van Light my Fire die een ganse collectie accessoires serveren die het de outdoor types een stuk makkelijker maakt om te overleven in de wilde natuur. Of het nu handige drinkbekers zijn met high-tech dop, grootvaders vuurgrill, tindersticks om makkelijk vuur te maken, of een spork – mix van vork en lepel – dit is de collectie die de schepper vergat te maken.

 

 

.
500
824
.
24. 
stacked shelf system
- by Julien De Smedt for Muuto

Quote?
“Nordic design has evolved in the past five years from a veneration of the simple and pure lines of the classics to something more fluid – through its involvement of multicultural issues, political presence and opportunist productive methods. Its outcome has become something more eclectic and colourful, while the consistency of the classics is still oddly maintained, as if it were genetic.”   Julien Desmedt

 

 

.
500
710
.
25. 
string shelve
- by Nisse Strinning for STRING

What?
Soms is een ontwerp zo eenvoudig slim dat het haast vanzelf een classic wordt. Het tijdloze ontwerp dat Nisse Strinning in 1949 bedacht is daar een perfect voorbeeld van. Zesenzestig jaar oud, en ondertussen toe aan een zoveelste revival mag Strinning’s bescheiden rekje met dunne zijpanelen bij de design iconen van de eenentwintigste eeuw gerekend worden. Hoe simpel het lijnenspel van de String ook mag lijken, elk detail klopt. Ondertussen in musea te bewonderen, maar ook gewoon bij Moose in the City in Antwerpen aan te schaffen.

 

 

.
500
731
.
26. 
t-shirt
- by Anerkjendt

What’s the story?
Ook wij waren even in de war toen we de eerste beelden zagen van de nieuwste lentecollectie van het Deense (!) Anerkjendt. Coole surfdudes wachtend op de volgende big wave, tropische, kleurrijke prints en door de zon afgewassen stoffen zijn niet de ingrediënten als je aan Denemarken denkt. “En toch zijn Scandinavische zomers erg lang en warm,” weten ze bij Anerkjendt. “Een warme bries vanuit de oceaan zorgt meteen voor dat heerlijke L.A. gevoel.”

 

 

.
500
710
.
27. 
tinderstick
- by Light my Fire

Whatsky?
De natuur mag dan behoorlijk inspirerend, rustgevend en mooi zijn, het moet gezegd dat de grote ontwerper in the sky of wie de boel dan ook bedacht heeft niet echt lang heeft nagedacht over mogelijkheden voor modern tafelen. De mens heeft eeuwen gezocht naar vuur, en ook een handige vork of lepel bleek niet inbegrepen. Gelukkig zijn er nu de alweer flflink Scandinavische medemensen van Light my Fire die een ganse collectie accessoires serveren die het de outdoor types een stuk makkelijker maakt om te overleven in de wilde natuur. Of het nu handige drinkbekers zijn met high-tech dop, grootvaders vuurgrill, tindersticks om makkelijk vuur te maken, of een spork – mix van vork en lepel – dit is de collectie die de schepper vergat te maken.

 

 

.
500
824
.
28. 
top
- by Gestuz

Whatsky?
Misschien zijn de Denen wel de enigen ter wereld die rauw en elegant in één collectie verweven krijgen. Wie er dit seizoen strak vrouwelijk uit wil springen met een look gedefinieerd door een chirurgisch mooie belijning, cutting edge prints en handgemaakte accessoires kiest voor een Scandinavisch statement van Gestuz. Onze trendwatcher piept alvast al dagen enkel Deense krachtwoorden, en dat is een goed teken.

 

 

.
500
845
.
29. 
yellow add-on lamp
- by Bookman

Whatsky?
Een bezoek aan Stockholm maakt meteen duidelijk dat fietsen de handigste en coolste manier is om deze bruisende stad te doorkruisen. De stad heeft een manifest fietsvriendelijk beleid, en dat resulteert in een fietscultuur waar heel wat Europese grootsteden wat van kunnen opsteken. “Fietsen is onze belangrijkste transportvorm,” weet Victor, een van de oprichters van Bookman. Bij Bookman bedenken ze slimme, mooie accessoires voor de fietsgeneratie. “Onze producten combineren functie, stijl en design. Met een twist.” Nog voor u ‚de ketting ligt eraf’ kon zeggen liggen de vrolijkmakende, slimme urban bike accessories bij topretailers als Colette in Parijs, de museum shop van het MoMA in NYC, ParkSIDER in Tokio en MOOSE in the CITY in downtown Antwerpen. Hippe collega’s als Wired en The Cool Hunter zijn razend enthousiast, en we kunnen het nu wel officieel maken: The List ook. Wie z’n strakke fixie veilig, maar cool wil uitrusten checkt de magnetische, fluo stickers en deze handige felgele lampjes.

 

 

.
500
717
.
30. 
dag diffuser
- by Skandinavisk

What’s the story?
Skandinavisk is het verhaal van Shaun en Gerry, twee Engelse jongens die vijftien jaar geleden verliefd werden op twee blonde Scandinavische meisjes. Ze verhuisden, werkten voor Amerikaanse multinationals, pendelden tussen Stockholm en Kopenhagen en werden meteen ook verliefd op de Scandinavische manier van leven. “De focus op kleine momenten, de prioriteit voor familie ten opzichte van carriere, fietsen naar het werk, de ruwe natuur, de eindeloze zomers. Het is een manier van leven waarbij je die bittere winters zelfs leert te appreciëren. Als is -22 net iets te koud,” lacht Gerry. Dat genieten van kleine momenten vertaalde het duo in een collectie kaarsen en diffusers. “Scandinaven gebruiken meer kaarsen dan wie ook ter wereld,” weet Shaun. “Ze gebruiken ze van ‚s morgens tot ‚s avonds. Omdat een kaars elk moment zachter, intiemer maakt.”


 

 

.
520
780
.
31. 
jacket
Keeping Iceland warm since 1926
- by 66°North

What’s the story?
66°NORTH werd in 1926 opgericht door Hans Kristjánsson om beschermende kledij te maken voor de Ijslandse vissers en arbeiders die de Noord Atlantische natuurkrachten moesten verduren. Hans Kristjansson woonde in Suðureyri in Súgandafjörður in de Westfjords van Ijsland; een streek bekend om z’n extreme weersomstandigheden waar de juiste kledij het verschil betekent tussen leven en dood. Vandaag maken ze functionele kleding voor de meest uiteenlopende buitenactiviteiten. 66°NORTH kleedt al sinds 1928 het Ijslandse search and rescue team. Een belangrijke samenwerking die de evolutie van outdoor- kleding vorm gaf; van anorakken tot de prijswinnende Snæfell Jacket, gemaakt van vernieuwende synthetische materialen. Wie warm en beschermd door het leven wil met legendarisch erfgoed rond het avontuurlijke lijf noteert alvast 66°NORTH op z’n verlanglijstje.

 

 

 

.
520
780
.
32. 
dress
“Når jeg har min Soaked in Luxury kjole på, kan jeg både blinke og vinke med store blade samtidig”
- by Soaked in Luxury

What’s the story?
Soaked in Luxury serveert vrouwelijke, on trend collecties met net dat kleine, extra snuifje luxe. Naar aanleiding van hun tiende verjaardag presenteren ze bij MITC een zomercollectie die focust op smart sexy vrouwelijkheid, opmerkelijke prints, verleidelijke kant en drop dead gorgeous jurken. De volledig in Scandinavië opgetrokken Ülla toonde ons tijdens een weekendje multi-tasken meteen ook hoe ze perfect elegant door de tuin kan lopen in een Soaked in Luxury jurk, knipogen én met bovengemiddeld grote bladeren kan wuiven. We like.

 

 

 

 

 

 

 

.
428
613
.
33. 
wire bin
by Studio Collect
- by Norm Architects for Menu

What’s the story?
Essentieel minimalisme op z’n best, dat zijn deze ontwerpen van Norm Architects. Een ogenschijnlijk eenvoudige structuur in staaldraad past als een Scandinavische kameleon in zowat elk interieur. Deze functionele pareltjes schitteren naast een portie zware antiek, maar net zo goed als grafisch detail in je minimalistische loft. “De rode draad doorheen de collectie is het dynamisch karakter. Je kan elk ontwerp in verschillende relaties, in verschillende kamers op verschillende manieren gebruiken.”

 

 

 

.
550
726
.
34. 
pillow
- by Made BY Mimi

What’s the story?
Als we de oprichtster, van het bij designliefhebbers ondertussen bekende Made by Mimi, ontmoeten krijgen we al meteen een primeur voorgeschoteld. Made by Mimi is het merk van Lieve Wouters. Lieve reist met haar gezin de wereld rond en koopt ter plekke telkens lokale stoffen. Met die stoffen maakt ze unieke kussens. Voor- en achterkant bestaan steeds uit verschillende stoffen. Zo maakte ze een prachtige reeks kussens met stoffen van Ann Demeulemeester, gecombineerd met stoffen uit o. a. Kopenhagen, enz… en nu is er speciaal voor Moose in the City een collectie Scandinavische kussens met een sterk geometrisch design. “Door mijn manier van werken is elke collectie gelimiteerd in oplage,” zegt Lieve. “Je hebt telkens een uniek item in handen.” In de nieuwste collectie voor MITC herkennen we een sterk geometrische inspiratie, maar net zo goed kussens met authentieke dierenhuiden.

 

 

.
550
725
.
35. 
top & coat
- by Minimum Extended

 What’s the story?
Als een van onze favoriete Scandinavische mannenmerken een nieuwe collectie introduceert, dan zitten wij likkebaardend rechtop. Met Extended mikt Minimum naar de man die een klassiek, tijdloze maar hedendaagse look nastreeft. You know who you are. “Geregisseerde nonchalance” kakelt onze trendwatcher vanuit z’n kooitje. Met deze extra lijn bevestigt het merk z’n rol als hofleverancier voor de moderne man met oog voor kwaliteit en afwerking. Om dat beeld nog ‚s vetjes te onderstrepen opende Minimum net een 550 meter grote concept-store waar naast de verschillend collecties ook een food-area, wisselende pop-ups en een galerij werden ingebouwd. Behalve de eigen collecties vind je er boeken van Phaidon, accessoires van Atypyk, analoge fun van Lomography, en de strak verpakte cosmetica van L:A Bruket. Wij zitten NU al op de bus richting Aarhus.


 

 

 

.
550
757
.
36. 
pearl plaid
“The simple things should have one color stroke only, this to make the product seen and to add an edge to the product”
- by OYOY

What’s the story?
De OYOY collectie klinkt al even vrolijk als ze eruit ziet. “We willen functionele producten van hoge kwaliteit ontwikkelen in prettige kleuren en vormen,” zegt oprichtster Lotte Fynboe. Wat dat betreft zit OYOY perfect in lijn met waar Scandinavisch design altijd al voor stond. Eenvoud en functionaliteit blijken basiswaarden, maar worden gekruid door een typische zin voor humor en een constant herdenken van perspectief. Bij OYOY voegen ze daar nog de Japanse passie voor de combinatie van kleuren en materialen bij. “En herinneringen uit mijn jeugd,” lacht Lotte. “Heel wat OYOY ontwerpen zijn herwerkingen van ontwerpen die ik me van vroeger herinner.”

 

 

.
550
781
.
37. 
wire bowl
We took a daydream-tour through some of our own favourite homes and curated a collection of designs from very different designers, but who all complement each other and match our ‘soft minimalism’ design philosophy.
- by Norm Architects for Menu

What’s the story?
Essentieel minimalisme op z’n best, dat zijn deze ontwerpen van Norm Architects. Een ogenschijnlijk eenvoudige structuur in staaldraad past als een Scandinavische kameleon in zowat elk interieur. Deze functionele pareltjes schitteren naast een portie zware antiek, maar net zo goed als grafisch detail in je minimalistische loft. “De rode draad doorheen de collectie is het dynamisch karakter. Je kan elk ontwerp in verschillende relaties, in verschillende kamers op verschillende manieren gebruiken.”

 

 

.
550
726
.
If you liked this,
You might also like …
don't forget to share me on facebook or twitter.
7
hidden treasures for the artsy, fartsy, fancy schmansy in antwerp..
Curated by stephanie duval, founder of 70percentpure.be
About
A weekly guide serving up the best worldwide online content through inspiring lists.
A quarterly print mag on inspiring cultural innovators and entrepreneurs.
Click here to go back to The List.
Dear awesome Touch screen
The list online aims to - even if we have to be the first - read just like the printed magazine.
That means no scrolling.
To be able to keep that noble promise, we need you to read this in Landscape view, just like you would the printed version.
Please turn your device.Dear Valued Small screen
The list online aims to - even if we have to be the first - read just like the printed magazine.
That means no scrolling.
To be able to keep that noble promise, we need a minimum amount of space.
Please enlarge your browser window or read this on a bigger screen like an iPad or a laptop.